2019-2020学年高一下学期训练卷 必修二 Unit1 Cultural heritage
号位英 语 (二)
封座 (本卷满分100分)
一、阅读理解(每小题2分,共16分)
密 A
Examples of effective conservation of places matter to the world. They range from 号不场the 1960s Nubian campaign to safeguard Ancient Egyptian monuments from the waters 考of the Aswan Dam to the removal in 2018 of the Belize Barrier Reef from the List of World Heritage in Danger. Conservation is the core purpose of the World Heritage 订 Convention and it may also be its biggest challenge.
The following example shows how successes at specific sites now serve as models for conservation and sustainable(可持续性) development. A year after Vienna was 装 号included on the World Heritage List in 2001, the World Heritage Committee (WHC) 证考expressed concerns about the architectural solutions and height of four planned towers 准 只 of the Wien-Mitte project. This development project, close to the Historic Centre of Vienna in the site’s buffer zone, the one that lies between two or more other areas, affected the urban scale( 规模) and visual effects in and around the property(地产). As a 卷 result of the Committee’s concerns, Vienna changed its building codes and launched a 名姓new design competition for the Wien-Mitte project to work out architectural plans with reduced size in keeping with World Heritage protection.
此 The successful practice inspired the government of the city to invite over 600 experts and professionals from 55 countries to an international conference on World 级Heritage and contemporary architecture, held in Vienna in May 2005. The global 班discussion that followed, detailing an approach to managing conservation and
development, was recorded in the UNESCO Recommendation in 2011.
The Recommendation put forwards an all-rounded and combined approach to balancing urban heritage conservation and economic development, arguing that active protection and management of urban heritage supports the goal of sustainable development.
The Recommendation supports the harmonious combination of contemporary involvement into the historic urban framework while holding on to values linked to history, memory and the environment.
1.Why does the author mention the Belize Barrier Reef in Paragraph 1? A.To explain the goal of the organization. B.To encourage the public to protect the world. C.To show the positive effect of conservation. D.To remind people of the environmental problems. 2.Why was WHC worried about the Wien-Mitte project? A.It took up too much public land of the city. B.It had a bad effect on the Historic Centre of Vienna. C.Its original designs were not environmentally friendly. D.Its architectural solutions couldn’t meet safety standards. 3.What did the global discussion focus on?
A.The ways to combine conservation and development. B.The creation of the new UNESCO Recommendation. C.The international urban management and development. D.The styles of the contemporary architecture of Vienna. 4.What is the authors purpose in writing the text?
A.To examine the challenges faced by global urban planners. B.To introduce alternative ways of protecting the environment. C.To stress the importance of the value of history and memory.
D.To promote active conservation and sustainable development.
B
Imagine walking through an ancient city, then climbing a gate tower to take in a wonderful view of the city and its more than 600-year-old walls. You can hear the city’s heartbeat in the air. This is the Ancient City of Pingyao in Shanxi Province, a place that should definitely be on your travel route if you enjoy history or ancient architecture since its origins can be traced back to more than 2,700 years ago.
Located in the center of Shanxi Province, Pingyao is the hometown of Jin merchants, a group of merchants who actively dominated(支配) a booming commodity market throughout China for more than 500 years, especially during the Ming and Qing dynasties. After the founding of the People’s Republic of China in 1949, the city’s agriculture and manufacturing industries developed rapidly. Following China’s reform and opening-up in the 1980s, Pingyao struggled with the transition from a managed economy to the current market-oriented economy. During this time, the city government sought out new ways to break through this economic bottleneck.
Finally in the winter of 1997, opportunity came knocking. Through the efforts of the city government, Pingyao earned its place on the UNESCO World Heritage list, which caused the entire world to take notice of the city.
Since the city’s fame has risen, locals in Pingyao have deepened their understanding of the conservation efforts preserving the historical relics in their hometown. Meanwhile the city administration has continued to upgrade itself through a strategy that follows the pillars(核心) of “conservation, entrepreneurship, development and protection.”
Currently, the city is focused on establishing a sustainable industry that will enable it to continue to grow while also protecting its relics and introducing them to the world. 5.What does the underlined word “transition” in Paragraph 2 probably mean? A.Translation.
B.Spread. C.Range. D.Change.
6.What contributed to Pingyao’s popularity around the world? A.The city government’s hard work. B.The official recognition by the UNESCO. C.The development of Pingyao’s economy. D.The ancient architecture in the city.
7.What measure is taken to further develop the city? A.Combining economy with cultural protection. B.Constructing more modern buildings. C.Learning from other cities in the world. D.Establishing manufacturing industries. 8.How is the text developed? A.By giving examples. B.By following time order. C.By listing reasons.
D.By raising questions.
二、七选五(每小题2分,共10分)
There are many advantages to travelling around the world. Here are a few to think about:
You will enjoy the adventure (冒险).
The reason why many people travel is that they love an adventure. There are several different types of adventures to choose from when you travel. 9. Some people enjoy diving(潜水) while others prefer surfing. Wherever you go,you will make the memories of your adventure last a lifetime. You can look back on the enjoyment again and again.
You will get to know different people and places.
The world contains lots of countries and not all people are the same. When travelling, you get the opportunity to meet different people from different places. 10. Travelling and interacting with different people can help build or improve social skills with very little effort.
11.
Different cultures are everywhere. Some places have modern cultures while others have traditional customs. Experiencing different cultures can also be educational; many travellers look for places to visit whose cultures are different from their own. 12. It teaches us respect.
You will feel relaxed after travelling.
Stress is a natural part of life. But when we have too much stress in our lives, it can be dangerous to our health. 13. It can be one of the best ways to reduce stress. A.You will get used to different cultures. B.You can cheer yourself up through travelling. C.Some people like travelling to different beaches.
D.Travelling can bring joy to life, especially in stressful times. E.There are lots of exciting places to experience in the real world.
F.Learning about others’ lives and customs deepens our understanding of the world. G.One important social skill we can learn is how to communicate with different people. 三、完形填空(每小题1.5分,共30分)
The 600-year-old Forbidden City is the world’s largest palace. It 14 more than 17 million 15 every year. If we were to travel back to the past, this 16 palace would be a 17 to us with a lot remaining to be discovered.
It was when all 18 in Beijing were low except for the Forbidden City, which was surrounded by high 19 and a wide moat(护城河). After 20 the golden roof(屋顶) from the outside, people could only 21 what it looked like inside.
22 an area of 720,000 square meters in the heart of Beijing, the Forbidden City was built from 1406 to 1420 by the third 23 of the Ming Dynasty. In the past, the Forbidden City was where the highest 24 of the country laid. Emperors were born, lived, fought and 25 there. Various 26 events happened there.
It saw the 27 and downs of the Ming and Qing dynasties, as well as how feudal monarchy(封建帝制) 28 came to an end in China.
The lives of the royal families were 29 through many documents(文件). They 30 a large amount of valuable material for today’s historical 31 , as well as inspiration for literature and entertainment.
In 1987, the Forbidden City was 32 as a UNESCO World Heritage site. For world leaders who visit China, it is a must-see tourist 33 . When they pay a state visit to China, our top leaders may show them around there. 14.A.relieves B.receives C.guides D.sells 15.A.visitors B.students C.teachers D.citizens 16.A.red B.small C.green D.huge 17.A.dream B.hope C.wonder D.mystery 18.A.museums B.rooms C.buildings D.houses 19.A.towers B.walls C.trees D.hills 20.A.looking at B.giving up C.setting down D.jumping at 21.A.tell B.think C.imagine D.admire 22.A.Owning B.Covering C.Having D.Taking 23.A.emperor B.designer C.painter D.soldier 24.A.altitude B.power C.figure D.position 25.A.studied B.worked C.gathered D.died 26.A.happy B.sad C.historical D.national 27.A.above B.best C.worst D.ups 28.A.finally B.quickly C.gradually D.suddenly 29.A.recorded B.settled C.connected D.copied 30.A.grasp B.ignore C.write D.provide 31.A.background B.research C.exam D.survey 32.A.treated
B.remembered
C.listed
D.honored
33.A.palace B.scenery C.attraction D.place 49. 大学毕业后,他去一所中学教书了。
_____________________________________________________________________ 50.许多人建议父母应该多听孩子的话。
_____________________________________________________________________ 51. 你认为机器人有可能有自己的需求和愿望吗?
_____________________________________________________________________
四、语法填空(每小题2分,共20分)
Cultural TV programs experienced a come-back at 34. start of the Chinese New year in 2017. Since its broadcast, the program, Readers, 35. (become) a hit. Broadcast on China Central Television (CCTV) over the weekend, it is bringing fresh 36. (enthusiastic) for literature in China. Readers set out to interpret the power and values behind 37. (tradition) Chinese culture. The weekly talk show, produced and hosted by the famous TV personality Dong Qing, invites people from all walks of life to read poems, essays and books they like or wrote. Readers has brought the almost-lost habit 38. reading aloud back into the public spotlight, 39. allows the audience 40. (appreciate) the beauty of language. The participants also 41. (active) share stories from their own life, 42. (explain) reasons why particular pieces touched their hearts or shaped their lives. In the show, poems can 43. (adapt) into songs. So far this program has been considered one of the most popular shows in China.
五、翻译句子(每小题3分,共24分) 44.我们应该采取必要的措施来保护文化古迹。
45. 到了一个人要为自己所犯的错负责的时候了。(There comes a time when… …) _____________________________________________________________________ 46. 有可能我们的父母能干好滴理解我们并给我们一些合理的建议。
_____________________________________________________________________ 47. 记住英语流行歌曲的单词是学习英语的好办法。
_____________________________________________________________________ 48. 我不仅能把好的想法和别人分享,而且能学会更清楚地表达自己。(not only…but also…倒装句)
_____________________________________________________________________
2019-2020学年高一下学期训练卷 必修二 Unit1 Cultural heritage
英 语(二)答 案
(本卷满分100分)
一、阅读理解(每小题2分,共16分)
A
【答案】1-4 CBAD
本文是一篇说明文,主要介绍了几个遗产保护和可持续发展相结合的成功案例,目的是促进积极的遗产保护和可持续发展。
1.推理判断题。根据第一段中的“Examples of effective conservation of places matter to the world.”可知,有效保护世界遗产的例子对世界很重要,紧接着提到伯利兹大堡礁就是为了证明这一点,由此可知作者在第一段提到伯利兹大堡礁就是为了展示遗产保护的积极作用,故C项正确。
2.细节理解题。根据第二段中的“This development project, close to the Historic Centre of Vienna in the site’s buffer zone, the one that lies between two or more other areas, affected the urban scale (规模) and visual effects in and around the property (地产). ”可知,该开发项目靠近位于场地缓冲区的维也纳历史中心,位于两个或多个其他区域之间,影响了场地内和周围的城市规模和视觉效果,由此可知,世界遗产委员会担心Wien-Mitte项目是因为它对维也纳的历史中心产生了不良影响,故B项正确。
3.细节理解题。根据第三段中的“The global discussion that followed, detailing an approach to managing conservation and development”可知,全球讨论的焦点是把遗产保护和发展结合起来的方法,故A项正确。
4.推理判断题。根据第二段中的“The following example shows how successes at specific sites now serve as models for conservation and sustainable(可持续性)
development.”可知,文章主要介绍了几个遗产保护和可持续发展相结合的成功案例,由此可知,作者写这篇文章的目的是促进积极的遗产保护和可持续发展,故D项正确。
B
【答案】5-8 DBAB
这是一篇介绍说明类文章。文章按时间顺序,介绍了平遥古城的发展变化。
5.词义猜测题。由第二段中的“Following China’s reform and opening-up in the 1980s, Pingyao struggled with the transition from a managed economy to the current market-oriented economy”可知,改革开放之后,平遥努力从管理经济转变成市场经济。划线单词应意为“转变”,故D选项正确。
6.细节理解题。由第三段中的“Through the efforts of the city government, Pingyao earned its place on the UNESCO World Heritage list, which caused the entire world to take notice of the city”可知,通过市的努力,平遥成功被列为世界文化遗产,这引发了全世界对平遥的注意。所以,被列为世界文化遗产,得到UNESCO的认可使得平遥受到全世界的欢迎。故B选项正确。
7.细节理解题。由最后一段中的“Currently, the city is focused on establishing a sustainable industry that will enable it to continue to grow while also protecting its relics and introducing them to the world”可知,目前,平遥正在努力建立可持续发展的产业,该产业使得平遥可以持续发展,同时又可以保护它的遗产,将它们介绍给全世界。故A选项正确。
8.推理判断题。根据第二段中的“in 1949, in the 1980s”,第三段中的“in the winter of 1997”,第四段中的“Since the city’s fame has risen”和最后一段中的“Currently”可知,该文按时间顺序介绍了平遥的发展变化。故B选项正确。 二、七选五(每小题2分,共10分) 【答案】9-13 CGAFD
本文是说明文。文章简要地向读者介绍了到世界各地旅行给我们带来的四个好处。
9.根据空后的“Some people enjoy diving(潜水) while others prefer surfing”可知
应选C项,此处是列举人们选择的不同的冒险类型。故选C。
10.G项中的“communicate with different people”和空后的“interacting with different people”相呼应,故选G项。
11.此空为段落小标题,且根据下文“Different cultures are everywhere.”(不同的文化随处可见),可知本段内容主要为说明通过旅行你可以熟悉不同地方的文化和风俗,故选A项。
12.根据本段的内容与文化(culture)和风俗习惯(customs)有关,可知F项“了解其他人的生活和习俗会加深我们对世界的理解”符合语境。
13.根据小标题“You will feel relaxed after travelling.”与本段内容可知主要讲的是旅行有助于减轻压力。D项中的“bring joy to life”和空后的“to reduce stress”相呼应,故选D项。
三、完形填空(每小题1.5分,共30分) 【答案】14-18 BADDC
19-23 BACBA
24-28 BDCDA
29-33 ADBCC
本文是一篇说明文。介绍了拥有600年历史的北京故宫,有很多历史故事有待人们去发现。它有着高高的围墙,外面的人只能想象里面的样子;它是皇帝居住的地方,见证了封建帝制的终结;故宫里发生的故事都有文件记载,给历史学家提供了研究的材料;今天,它已被联合国列为“世界文化遗产”之一,各国领导人访问中国,故宫都将是必看的景点。
14.考查动词辨析。句意:有着600年历史的故宫是世界上最大的宫殿。每年接待1700多万游客。A. relieves解除;B. receives接待;C. guides指导;D. sells卖。此处指接待游客,故选B。
15.考查名词辨析。句意:每年接待1700多万游客。A. visitors游客;B. students学生;C. teachers老师;D. citizens居民。故宫作为历史名胜古迹,吸引了许多游客。故选A。
16.考查形容词辨析。句意:如果我们回到过去,这座巨大的宫殿对我们来说将是一个谜,有很多东西有待发现。根据开头“The 600-year-old Forbidden City is the world’s largest palace.”和“an area of 720,000 square meters in the heart of Beijing”可知
故宫是巨大的。故选D。
17.考查名词辨析。句意:如果我们回到过去,这座巨大的宫殿对我们来说将是一个谜,有很多东西有待发现。A. dream梦想;B. hope希望;C. wonder惊讶;D. mystery谜。从“with a lot remaining to be discovered”可知故宫是神秘的地方,故选D。
18.考查名词辨析。句意:那时北京除了故宫外,所有的建筑都很低,故宫被高高的城墙和宽阔的护城河包围着。
A. museums博物馆;B. rooms房间;C. buildings建筑物;D. houses房子。C项范围最广,概括了其他选项。故选C。
19.考查名词辨析。句意:故宫被高高的城墙和宽阔的护城河包围着。A. towers塔;B. walls墙;C. trees树;D. hills山。此处指故宫被城墙包围,故选B。
20.考查动词短语。句意:从外面看到金色屋顶之后,人们只能想象里面是什么样子。A. looking at看;B. giving up放弃;C. setting down放下,写下;D. jumping at急于接受。从外面只能看到故宫的屋顶,故选A。
21.考查动词辨析。句意:从外面看了金色屋顶之后,人们只能想象里面是什么样子。A. tell告诉;B. think想;C. imagine想象;D. admire钦佩。因为看不到里面,所以只能想象里面的样子,故选C。
22.考查动词辨析。句意:位于北京市中心故宫占地面积72万平方米。A. Owning拥有;B. Covering覆盖;C. Having有;D. Taking拿,取。“cover an area of”表示“占地面积”,故选B。
23.考查名词辨析。句意:故宫由明朝第三个皇帝建于1406年至1420年。A. emperor皇帝;B. designer设计师;C. painter画家;D. soldier战士。此处指明朝第三个皇帝命令修建的故宫,故选A。
24.考查名词辨析。句意:在过去,故宫是国家的最高权力中心。A. altitude海拔;B. power权力,力量;C. figure数字;D. position位置。故宫是皇帝所在地,是国家权力所在,故选B。
25.考查动词辨析。句意:皇帝出生,生活,奋斗和死都在那里。A. studied学习;B. worked工作;C. gathered聚集;D. died死亡。与“born”呼应,指皇帝一
生都在故宫度过,故选D。
26.考查形容词辨析。句意:许多历史事件都发生在故宫。A. happy高兴的;B. sad难过的;C. historical历史的;D. national国家的。故宫经历了明清两个朝代,又是国家最高权力所在地,所以许多历史事件发生在这里。故选C。
27.考查名词辨析。句意:故宫见证了封建帝制的兴衰。A. above上述内容;B. best最好的;C. worst最差的。下文讲到封建帝制的终结,说明故宫见证了明清两代的兴衰。ups and downs “沉浮,盛衰”,故选D。
28.考查副词辨析。句意:故宫见证了明清两代的兴衰,也见证了封建帝制在中国的终结。A. finally最后;B. quickly快地;C. gradually逐渐地;D. suddenly突然地。“come to an end”是短暂性动词短语,一般不与带有延续意义的状语gradually连用。此处指最后结束,故选A。
29.考查动词辨析。句意:皇室家族的生活通过许多文件记录下来。A. recorded记录;B. settled解决;C. connected连接;D. copied复制。此处指记录历史,故选A。
30.考查动词辨析。句意:它们为今天的历史研究提供了大量有价值的资料,也为文学和娱乐提供了灵感。A. grasp抓住;B. ignore忽视;C. write写;D. provide提供。此处指历史记录为现在的研究提供资料,故选D。
31.考查名词辨析。句意:它们为今天的历史研究提供了大量有价值的资料,也为文学和娱乐提供了灵感。A. background背景;B. research研究;C. exam考试;D. survey调查。指现在的历史研究,故选B。
32.考查动词辨析。句意:1987年,故宫被联合国教科文组织列为世界文化遗产。A. treated治疗;B. remembered记得;C. listed列清单;D. honored尊重。be listed as表示被列为,故选C。
33.考查名词辨析。句意:对于访问中国的世界领导人来说,故宫是一个必看的旅游景点。A. palace宫殿;B. scenery景色;C. attraction吸引;D. place地方。表示“最有吸引力的景点”,故选C。 四、语法填空(每小题2分,共20分)
【答案】 34.the 35.has become 36.enthusiasm 37.traditional 38.of 39.which 40.to appreciate 41.actively 42.explaining 43.be adapted
本文是一篇说明文。2017年春节伊始,文化电视节目迎来了回归。名为《朗读者》的节目大受欢迎。参与者还积极分享自己生活中的故事,解释为什么某些作品触动了他们的心灵或塑造了他们的生活。
34.考查定冠词。句意:2017年春节伊始,文化电视节目迎来了回归。根据句意可知此处应用定冠词the表强调,at the start of“在......开始的时候”,故答案为the。
35.考查现在完成时。句意:自从播出以来,这个名为《朗读者》的节目大受欢迎。根据此处since“自从.......以来”,句子用现在完成时态,且句子主语“the program”是单数第三人称,故答案为has become。
36.考查名词。句意:上周末在电视台(CCTV)播出的这部纪录片,给人们带来对于中国文学的新的热情。根据前面的形容词fresh“新鲜的”可知后面应用名词,enthusiasm热情,热心。故答案为enthusiasm。
37.考查形容词。句意:读者开始解读中国传统文化背后的力量和价值。根据后面的“Chinese culture”可知此处是形容词修饰名词,traditional传统的。故答案为traditional。
38.考查介词。句意:读者们已经把几乎丢失了的大声阅读的习惯带回到了大
众面前,这能让观众们欣赏语言的美。根据句意可知此处应用of,the habit of…,意为:……的习惯。故填of。
39.考查非性定语从句。句意:读者们已经把几乎丢失了的大声阅读的习惯带回到了大众面前,这能让观众们欣赏语言的美。分析句子可知此处为非性定语从句,which引导非性定语从句,修饰主句一整句话。故填which。
40.考查不定式。句意:读者们已经把几乎丢失了的大声阅读的习惯带回到了大众面前,这能让观众们欣赏语言的美。分析句子可知此处为allow sb. to do sth.允许某人做某事。故填to appreciate。
41.考查副词。句意:参与者还积极分享自己生活中的故事,解释为什么某些作品触动了他们的心灵或塑造了他们的生活。分析句子结构可知此处是副词修饰动词“share”,actively积极地。故答案为actively。
42.考查现在分词。句意:参与者还积极分享他们自己的故事,解释为什么某些作品触动了他们的心灵或塑造了他们的生活。结合句意可知此处应为伴随状语,“The participants”与“explain”构成主谓关系,因此用现在分词形式,表“主动”,作伴随状语。故答案为explaining。
43.考查含情态动词的被动语态。句意:在这个节目中,诗歌可以被改编成歌曲。结合句意可知此处是含情态动词的被动语态,情态动词“can”已经给出,因此后面应用be adapted。故答案为be adapted。 五、翻译句子(每小题3分,共24分)
44.【答案】We should take possible measure to protect the cultural relics.
45.【答案】There comes a time when one must take resposibility for one’s mistakes. 46.【答案】It is likely that our parents can understand us better and give us some reasonable advice.
47.【答案】Memorizing the words of English pop songs is a good way to learn English. 48.【答案】Not only can I share good ideas with others but also I can learn to express myself more clearly.
49.【答案】After guraduating from college, he went to teach English in a middle school.
50.【答案】Many people suggest that parents should listen more to their children. 51.【答案】Do you think it is possible for a robot to have its own needs and desires?
因篇幅问题不能全部显示,请点此查看更多更全内容
Copyright © 2019- baomayou.com 版权所有 赣ICP备2024042794号-6
违法及侵权请联系:TEL:199 18 7713 E-MAIL:2724546146@qq.com
本站由北京市万商天勤律师事务所王兴未律师提供法律服务